Verbić: Svaki deseti doktorat u Srbiji je po evropskim standardima - plagijat

Beograd - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da je mnogo veći problem od indicija da je doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat to što fakulteti imaju različite kriterijume za doktorske studije, navodeći da se po nekim izveštajima čak 10 odsto svih doktorskih radova na našim univerzitetima smatra plagijatima po standardima kakvi se primenjuju u Evropi.

Verbić: Svaki deseti doktorat u Srbiji je po evropskim standardima - plagijat

- Mislim da je mnogo veći problem od toga koliko mi imamo plagijata, pitanje zašto su nam univerziteti i fakulteti toliko različiti i zašto imaju toliko različite kriterijume za doktorske studije i doktorata - kazao je Verbić novinarima u Beogradu.

On je rekao da sve što zna o slučaju doktorata Stefanović čuje iz medija, a da i ako postoji nalaz da je to plagijat, on nije osoba koju bi trebalo pitati za stav, jer postoje stručne komisije koje bi trebalo time da se bave.

- Svaki univerzitet ima etički komitet koji se bavi takvim pitanjima. Ministarstvo ne treba da se meša u posao Univerziteta, već da se sistemski bavi i da kroz zakone i podzakonske akte što pre napravi red u tome ko može da ima doktorske studije i pod kojim uslovima - dodao je Verbić.

Govoreći o "slučaju" doktorske disertacije ministra unutaršnjih poslova Nebojše Stefanovića, odnosno optužbi da je ona plagijat, Verbić je rekao da o tome zna samo ono što čuje iz medija, navodeći da, čak i da postoji dokaz, on nije osoba koju bi trebalo pitati za stav o tome.

- Time bi trebalo da se bave stručne komisije. Konkretno, svaki univerzitet mora da ima Etički komitet koji se bavi takvim pitanjima - rekao je Verbić novinarima nakon predstavljanja rezultata istraživanja o prevenciji rodno zasnovanog nasilja u školama u Srbiji.

On je istakao da Ministarstvo prosvete ne treba da se meša u posao univerziteta, jer je on taj koji je svojim autoritetom i po zakonu odgovoran da kaže da li je neki doktorat u redu ili nije.

- Ono što Ministarstvo treba da radi jeste da se sistemski bavi da kroz zakone i podzakonske akte što pre napravi red u tome ko može da ima doktorske studije i pod kojim uslovima - rekao je Verbić.

Na pitanje da li to radi Komisija za akreditaciju, Verbić je rekao da ta komisija mora da bude nezavisna, a da Ministarstvo kroz zakone mora da je zaštiti kako bi mogla nezavisno da radi svoj posao.

Na sajtu "Peščanik" u nedelju je objavljen tekst Uglješe Grušića (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislava Radeljića (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodana Tomića (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka) u kojem oni tvrde da postoje ozbiljne indicije da u Stefanovićevom doktorskom radu ima mnogo plagijata.

Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

Stefanoviću je mentor na doktorskim studijama bio rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović, a u komisiji pred kojom je branio doktorat bili su profesor Slobodnog univerziteta Berlin Sung Džo Park, direktor istraživanja u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja Žan Žak Šanaron, profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju Mijat Damjanović i profesorka Fakulteta političkih nauka Snežana Đorđević.

Izvor: Blic

Objavljeno: 5.6.2013.