Amerikanci preuzimaju Megatrend

Mića Jovanović prodaje deo univerziteta za najmanje 80 miliona dolara. Suvlasnik će postati jedan od najvećih američkih univerziteta, koji je vrednost naše ustanove procenio na 295 miliona dolara

Amerikanci preuzimaju Megatrend

JEDAN od pet najvećih univerziteta u Americi od jeseni će najverovatnije postati suvlasnik Megatrenda. Da bi kupili deo srpskog univerziteta, platiće između 80 i 145 miliona dolara, za najmanje 30, a najviše 49 odsto akcija. Ovo je za „Novosti“ potvrdio prof. dr Mića Jovanović, rektor i vlasnik Megatrenda.

Jovanović objašnjava da su sami Amerikanci vrednost univerziteta procenili na 295 miliona dolara i da će ih kupovina koštati zavisno od vlasničkog udela. On kaže da pregovori traju veći tri godine i da do septembra mora da čuva u tajnosti ime poslovnog partnera. Ugovor još nije potpisan, ali je, dodaje, sasvim blizu toga.

- Dosta dugo smo smatrali da Megatrend nije na prodaju, ali su predstavnici američkog univerziteta kontaktirali sa nama i dali nam ponudu. Kada je ponuda sazrela i moralno i finansijski, odlučili smo da je to najbolja odluka za univerzitet - kaže Jovanović. - Ako sve bude u redu, već od jeseni, u novoj školskoj godini, američki partner biće sa nama. Reč je o jednom od najuglednijih američkih univerziteta i ovo je prvi slučaj u regionu da se američki univerzitet interesuje za neku lokalnu visokoškolsku ustanovu. Samo u Mađarskoj i Rumuniji postoji saradnja nekih univerziteta iz SAD sa lokalnim, ali nigde oni nisu investirali svoja sredstva.

On kaže da novac dobijen prodajom dela akcija namerava dalje da ulaže u razvoj Megatrenda. Neće se upuštati u druge biznise.

- Imamo 27.000 studenata. Najveći smo privatni univerzitet u regionu i nameravamo da akademcima ponudimo još bolje uslove studiranja - najavljuje rektor.

- Uložićemo u IT opremu i ostale uslove studiranja, a blizu sadašnje zgrade imamo plac od pet hektara na kome ćemo da sagradimo veliki, moderni kampus, prema svim američkim standardima.

On najavljuje da će i standardi studiranja biti slični onima koji vladaju na američkom univerzitetu, čiji naziv je još tajna.

KLARK PREDSEDNIK, JOVANOVIĆ REKTOR

- Profesor Vudrou Klark, koji je trenutno naš gost, biće u septembru inaugurisan za predsednika Megatrenda, istog dana kada bude potpisan i ugovor - najavljuje Mića Jovanović, koji će ostati rektor ovog univerziteta.