Komisija preispituje doktorske studije

Nacionalni saveti za visoko obrazovanje i nauku formiraće komisiju koja će preispitati doktorske studije na univerzitetima u Srbiji, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković.

Komisija preispituje doktorske studije

"U sastavu te komisije biće predstavnici dva saveta i Komisije za akreditaciju, a proveravaće se, pre svega, da li mentori imaju odgovarajuće kvalifikacije", rekao je Stanković za "Danas".

Stanković je kazao da "postupak reakreditacije doktorskih studija zahteva novac, jer se moraju platiti recenzenti", zbog čega su Nacioanlni saveti doneli odluku da ne čekaju državu i pokušaju da budu "brzi i efikasni".

"Ipak, zbog letnje pauze nije realno očekivati da ćemo završiti posao pre jeseni. Nameravamo da objavimo publikaciju sa nalazima do kojih budemo došli", dodao je Stanković.

Prema Stankoviću, prethodnih dana nije bilo razgovora o formiranju komisije koja bi ispitala navode o spornom doktoratu ministra policije Nebojše Stefanovića.

Iako je pismo Senata Beogradskog univerziteta sa takvim zahtevom upućeno ne samo na adresu Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) već i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Ministarstva prosvete, pojedini članovi akademske zajednice ukazuju na to da bi jedino Komisija za akreditaciju imala zakonsko uporište da formira komisiju, navodi "Danas".

Predsednik KONUS-a Vladimir Bumbaširević nije precizirao kada će zakazati sednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu Senata BU.

Bumbaširević je jedini bio uzdržan prilikom glasanja na sednici Senata, uz obrazloženje da "KONUS nema mandat da razmatra pojedinačne doktorske disertacije".

On je naveo da je Komisija za akreditaciju (KAPK) zadužena za proveru rada visokoškolskih ustanova.

S druge strane, predsednik KAPK Endre Pap rekao je za "Danas" da bi najpre trebalo definisati procedure, nezavisno od slučaja Stefanović, što je posao Konferencije univerziteta Srbije.

Pap je dodao da će u reakreditaciji Megatrend univerziteta biti proveravan svaki fakultet u njegovom sastavu, jer su posebna pravna lica.

Izvor: Blic

Objavljeno: 20.6.2014.