Prevarant operiše pacijente u KC Niš: Dr Milan Jovanović lažirao studiju i postao hirurg

Doktor KC Niš Milan Jovanović falsifikovao je i izmislio studiju na osnovu koje je dobio zvanje vaskularnog hirurga, a potom i profesora iz te oblasti.

Prevarant operiše pacijente u KC Niš: Dr Milan Jovanović lažirao studiju i postao hirurg

Medicinski fakultet u Nišu sutra šalje zahtev matičnom fakultetu u Beogradu da se preispita i oduzme sporna specijalizacija Jovanoviću, saznaje „Blic“.

Uvidom u zvaničnu dokumentaciju s različitih klinika precizno je utvrđeno da je Jovanović u svojoj studiji na osnovu koje je stekao zvanje vaskularnog hirurga unosio netačne podatke. Oni se odnose na gotovo sve delove rada: o broju intervencija, ali i o samim medicinskim zahvatima, jer je navodio da su rađeni na aparatima za koje je, međutim, utvrđeno da uopšte nisu ni bili u upotrebi u KC.

Na fakultetu u Nišu, gde je na osnovu ove specijalizacije dobio zvanje profesora, vodi se da je specijalizirao 2003, dok na diplomi stoji drugi datum - 29. decembra 2004. Jovanović je počeo da radi kao vaskularni hirurg januara 2005. u KC Niš. U svojoj praksi ima i slučaj pacijenta koga je operisao čak 11 puta.

Ko je među onima koji nas leče ili podučavaju buduće generacije doktora?

Sudeći po dokumentaciji koju poseduje Medicinski fakultet, a u koju je „Blic“ imao uvid, Jovanovićeva studija „Klinički aspekti i mogućnosti rane detekcije postoperativnih flebotromboza u opšte hirurških pacijenata“ nikada nije i zaista urađena. Jovanović ističe da je studija obavljena u Kliničkom centru Niš u vremenskom periodu od 1. 7. 2002. do 30. 6. 2004. i da je obuhvatila 4.802 bolesnika. Jovanović se u svom pohodu ka zvanju vaskularnog hirurga navodno bavio venskom tromboembolijom, a u te svrhe je morao da obavlja venski ultrazvuk, D-dimer testove.

On u svojoj studiji navodi da je kod 2.164 pacijenta određivana vrednost D-dimera. Međutim, prema zvaničnoj dokumentaciji Zavoda za transfuziju krvi Niš vidi se da je broj ukupno urađenih D-dimer testova u periodu Jovanovićeve specijalizacije 652, i to ne njegovih, već za ceo KC Niš. U delu studije „Metodologija istraživanja“, Jovanović je napisao da su analize vršene na koagulacionom IL analizatoru ACLTM6000. Prema zvaničnim podacima ovaj analizator nikada nije bio u KC, niti u Zavodu za transfuziju krvi. Jovanović nije mogao ni da eventualno nabavi reagense na nekoj ličnoj osnovi jer sve usluge koje se rade u zavodu moraju da se fakturišu i prikažu u obračunu.

Jovanović je stekao zvanje vaskularnog hirurga i tako što je naveo da je uradio 3.957 ultrazvučnih pregleda. Međutim, u vremenskom periodu za koji ovaj doktor tvrdi da je radio, prema podacima Odeljenja za ultrazvučnu dijagnostiku Centra za radiologiju KC Niš, vidi se da je broj UZ pregleda vena nogu ukupno u KC - 473.

Doktor Jovanović se juče nije javljao na pozive „Blica“.

Fakultet


Na Medicinskom fakultetu sumnjaju da je reč o plagijatu na osnovu kojeg je Jovanović, osim zvanja vaskularnog hirurga, postao i redovni profesor za UNO vaskularna hirurgija. On slovi za profesora bliskog bivšem dekanu Milanu Višnjiću, koji je hapšen zbog utaje poreza. Upravo u vreme Višnjića uvedena je supspecijalizacija iz vaskularne hirurgije, gde je Jovanović jedini predavač.

Brata mi operisao 11 puta

 - Moj brat je umro 13. februara ove godine, a za 20 dana, koliko je ležao u bolnici, operisan je 11 puta. Nadležni lekar mu je bio Milan Jovanović. Sada čekamo nalaz obdukcije, a potom će porodica odlučiti o daljim postupcima u skladu sa zakonom - kaže za „Blic“ sestra pokojnog Simonović Miodraga, Zorica. Kako dodaje, prvo mu je otvaran stomak, posle dva dana Jovanović im je „pričao da ima problem s palcem, onda opet sa stomakom“.

- Za tih 20 dana pakla, kada god dođemo da obiđemo brata, on je bio na operacionom stolu. Nije do mene da govorim o medicini, ali znam kako je postupao s nama kada dođemo, a takvog odnosa nema ni u Bangladešu. Nisam dobijala odgovor na pitanje šta je s mojom bratom, ali zato jesam pitanje tipa „čime se bavim“ - kaže Zorica.

Izvor: Blic

Objavljeno: 22.6.2014.