Poništene diplome dvogodišnjih studija DIF-a

Studenti koji su upisali dvogodišnju školu od 2000. do 2005. godine pozvani da vrate indekse i diplome kako bi dobili druge isprave

Poništene diplome dvogodišnjih studija DIF-a

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja oglasio je u „Politici” nevažećim diplome koje su u Kadrovskom centru ove ustanove akademci sticali na dvogodišnjim studijama od 2001. do 2005. godine. Postupajući po nalogu prosvetne inspekcije, ovaj fakultet, nekadašnji DIF, nekoliko dana pre toga oglasio je u našem listu nevažećim i indekse polaznika nastave Kadrovskog centra od 2000. do 2005. godine.

Polaznici su pozvani da dostave indekse i diplome u Centar za permanentno stručno osposobljavanje i usavršavanje kadrova iz oblasti fizičkog vaspitanja i sporta na fakultetu. Na osnovu ovih dokumenata i studentskih dosijea, oni će dobiti odgovarajuće isprave o završetku nastave, odnosno isprave koje će služiti kao dokaz o pohađanju nastave i dobijenim ocenama.

Podsećanja radi, pre nekoliko meseci izbio je veliki skandal u javnosti, kada je profesor drBrankoGardašević saopštio da je, od kada je došao na čelo Centra za edukaciju DIF-a, utvrdio da je fakultet u periodu od 2001. do 2005. godine organizovao dvogodišnje studije u okviru Više trenerske škole, iako nije imao prava da to čini. On je nasledio skoro 2.500 studentskih dosijea, na osnovu koji je utvrdio, kako kaže, da su mnoge stvari rađene mimo pravila.

– Prosvetna inspekcija je potvrdila sve moje navode i donela rešenje o poništavanju oko 600 diploma.Više od 2.000 ljudi je prevareno, tako što su upisani na neakreditovani program za koji su verovali da je – viša škola. Svi su tretirani kao studenti, dobili su indekse, pohađali dvogodišnju nastavu, overili četiri semestra, polagali ispite i branili diplomski rad– kažeprof. Gardašević i dodaje da je naime školarinauzeto 1,4 milionaevra.

Zbog svega ovoga je pisao ministarstvu, ali i Agenciji za borbu protiv korupcije, koja mu je dala status uzbunjivača, kao i zaštitniku građana nakon što je ostao bez posla.

Nakon toga su prosvetna i radna inspekcija „pročešljale” fakultet, utvrdili mnoge nepravilnosti i naložili da se poništi odluka o otkazu profesoru Gardaševiću, koji nam je i skrenuo pažnju na činjenicu da su diplome i indeksi poništeni.

– Sada tek počinje haos. Indeksi i diplome su formalno nevažeći i sada će se svi oni koji su po osnovu tih diploma ostvarili neko pravo verovatno naći u problemu. To se posebno odnosi na one koji su se zaposlili u MUP-u i drugim državnim organima i ta diploma im je uvažena kao viša škola – rekao je juče za naš list Gardašević.

S druge strane, dekan, prof. dr Vladimir Koprivica, koji je od nove godine na ovoj funkciji, za naš list je tvrdio da Gardašević nije dobio otkaz, već da mu je istekao ugovor o radu i da nije izabran za nastavnika po odluci Nastavno-naučnog veća – koje je tako glasalo na osnovu tri pisana prigovora.

Izvor: Politika

Objavljeno: 26.6.2014.