Union: Ne štitimo plagijatore, o Šapićevom doktoratu 10. jula

Senat Univerziteta Union razmatraće na sednici 10. jula navode da je doktorski rad funkcionera Demokratske stranke (DS) Aleksandra Šapića plagijat, saopštio je danas taj Univerzitet.

Union: Ne štitimo plagijatore, o Šapićevom doktoratu 10. jula

Senatu će biti predloženo da formira komisiju koja će ispitati osnovanost tih navoda, kaže se u saopštenju rektora Uniona Zlatka Stefanovića, objavljenom na sajtu Univerziteta.

“Univerzitet Union nema interesa da štiti plagijatore. Naprotiv! U interesu i unverziteta i nauke uopšte je da plagijata ne bude, a da se plagijatori sankcionišu na primeren način. Univerzitet je to već radio u drugim slučajevima, bez ikakvog medijskog ili drugog pritiska, i bez obzira o kom licu je reč”, ističe se u saopštenju.

Informacije o postupku do njegovog okončanja biće objavljivane na internet stranici Uniona, jer na tom univerzitetu smatraju da javnost “mora biti informisana o toku i rezultatima postupka”.

Rektor Stefanović je naglasio da se Univerzitet Union ni do sada nije ustručavao da vodi postupke povodom prijava plagijata, i da je upravo istražen jedan slučaj u kom su potvrđene sumnje da se radi o kopiranju tuđeg dela, ali ne u doktoratu već u udžbeniku.

Kako se navodi u saopštenju, autorima udžbenika za koji je utvrđeno da je plagijat Senat Univerziteta će izreći sankcije na jednoj od sledećih sednica.

Autori analiza doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i bivšeg rektora Univerziteta Megatrend Miće Jovanovića objavili su na internet sajtu Peščanika da su delovi doktorske disertacije Aleksandra Šapića plagijat.

Šapić: Slučajno nisam naveo izvor

Aleksandar Šapić je juče odbacio tvrdnje da je njegov doktorat plagijat.

"Notorne činjenice su da nikada ništa nelegalno i nemoralno nisam uradio kroz čitavu svoju životnu karijeru, bila ona sportska, školska, univerzitetska ili politička, tako ni plagirao, kako kažu autori "Peščanika", "drsko", moju doktorsku disertaciju", napisao je Šapić na Tviteru i objasnio:

"Ako je greh to što sam zaista učinio, a to je da sam koristio u svom radu delove iz knjige "Selling and sales menagement", a nenamerno propustio da navedem izvor, tu grešku mogu da priznam i za nju da se izvinim stručnoj i svakoj drugoj javnosti", naveo je Šapić.

Izvor: Blic

Objavljeno: 6.7.2014.