Kozmetičke izmene zakona o visokom obrazovanju

Članovi Odbora za obrazovanje u Skupštni Srbije ocenili su danas da su najavljene izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kozmetičke i neće doneti željene reforme.

Kozmetičke izmene zakona o visokom obrazovanju

Članovi odbora su na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo zatražili su da se što pre organizuje javno slušanje o najavljenim izmenama Zakona na kome bi trebalo razgovarati između ostalog o akreditaciji, nostrifikaciji diploma, javnom registru doktorskih disertacija, i registru nastavnika
koji ne postoji.

Prema ocenama odbornika, najavljene izmene donete su samo da bi se izbegli štrajk i uslovaljavajna prilikom upisa.

Učesnici sedice izrazili su nezadovoljstvo jer sednici nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predsednica Odbora Aleksandra Jerkov izjavila je da bi prema najavama taj dokument mogao da bude na vladi sredinom avgusta.

"Javna rasprava bi trebalo da se organizuje što pre kako bi mogli da utičemo na taj dokument", rekla je Jerkov i dodala i da bi na javnom slušanju neko iz Ministarstva prosvete trebalo da obrazloži zašto su odlučili da menjaju i dopunjuju Zakon o visokom obrazovanju, zašto su neke teme obuhvaćene a neke ne.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić ocenio je da su najavljene izmene tog zakona samo kozmetičke i nije na nivou očekivanih promena. Prema njegovim rečima, reforme obrazovanja nema bez transformacije Ministarstva prosvete.

Atlagić je naveo da Komisija za akreditaciju Srbiji nije potrebna, jer je ravna mafiji, i to građevinskoj i narko. On je naveo da taj posao mogu da obavljaju službe Ministarstva prosvete.

Poslanik poslaničke grupe Nove demorkatske stranke Ninoslav Stojadinović ocenio je da sednici traba da prisustvuje i ministar prosvete Srđan Verbić, koji kao i njegovi zamenici i pomoćnici, nema pojma o visokom obrazovanju i nauci.

"Ministar nema pojma o visokom obrazovanju, nauci... Uvek je redovni profesor univerziteta bio ministar, a mi sad imamo katastrofu", rekao je on.

Poslanik SNS Mileta Poskurica ocenio je da izmene zakona ne predstavljaju reformske promene.

Na javno slušanje trebalo bi, kako su ocenili, pozvati predstavnike državnih i privatnih univerziteta, Komisije za akreditaciju, Konferencije univerziteta Srbije, ali i Studentske konferencije univerziteta Srbije.

 

Izvor: Blic

Objavljeno: 9.7.2014.