Astronomi tuže PMF zbog nevažećih diploma

Nekoliko desetina diplomiranih astronoma i astrofizičara planira da tuži Prirodno-matematički fakultet jer su im diplome nevažeće.

Astronomi tuže PMF zbog nevažećih diploma

U pitanju su generacije studenata Odseka astronomije i astrofizike koji su studirali od 2002. do 2006. godine na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta. Iako su profesori fizike i astronomije, njihove diplome nisu upisane na listu zvanja, niti u Ministarstvu prosvete, a uopšte se ne spominju ni u Službenom glasniku. Žalili su se i pokrajinskom ombudsmanu, a napravili su i Fejsbuk stranicu "Bedni astronomi".

"Oni su osnovali smer 2002. i izmislili neke bodove koje niko ne priznaje i koji nemaju mnogo veze s bolonjskom deklaracijom. Studiranje je trajalo osam semestara, ali sve predmete smo odslušali u šest semestara. Tako sa tih 120 bodova možete dobiti nevažeću diplomu ili ići na master gde tek kreću komplikacije", kaže jedna od studentkinja ovog smera.

Da bi s tom diplomom upisala master na istom odseku prema "normalnom" bolonjskom programu, koji je započeo 2006. godine, ona treba da položi razliku od dvadeset ispita, te da pohađa master dve godine. Ili da krene po novom programu, odnosno ponovo od prve godine. Zbog toga će ova astrofizičarka master završiti u inostranstvu, jer iako deluje ironično, tamo ne mora da polaže nikakvu razliku predmeta.

"Ne možemo da konkurišemo za posao. Neki su i radili u školama na određeno, ali kad je trebalo da dobiju rešenje za stalno uručen im je otkaz jer imaju nevažeće diplome. Program je inače loše organizovan, od 33 predmeta za samo pet je bilo knjiga, a od profesora samo je jedan bio astrofizičar", rekao je njen kolega, koji je isto želeo da ostane anoniman.

Odgovor sa PMF od šefice odseka Svetlane Lukić list 24sata nije dobio, a pokrajinski ombudsman je izjavio kako je obavestio ministarstvo o neusaglašenosti stručnog naziva diplomiranih studenata Departmana za fiziku PMF s nazivima i važećim propisima.

"Ministarstvo je odgovorilo da fakultet treba da podnese inicijativu za dopunu pravilnika o listi stručnih, akademskih i naučnih naziva, o čemu smo mi odmah obavestili fakultet i po informacijama koje imam PMF je postupio po našoj preporuci", navela je zamenica pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov.

Izvor: Portal 021

Objavljeno: 16.7.2014.