Pravilnik FPN: Zabranjeni seksi vicevi i pipanje

Beogradski Fakultet političkih nauka prvi je u zemlji koji je doneo pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja studenata.

Pravilnik FPN: Zabranjeni seksi vicevi i pipanje

Na taj potez na FPN-u su se odlučili posle nedavne velike afere kada je studentkinja mastera optužila uglednog profesora tog fakulteta da ju je seksualno uznemiravao i ucenjivao, između ostalog i tako što je pokušao da nasrne na nju u svom kabinetu.

Iako je fakultet utvrdio da je njena prijava opravdana, sve se završilo tako što je profesor smenjen sa jedne od funkcija, ali i dalje predaje i ispituje studente, piše "Blic".

Dekan FPN Ilija Vujačić nakon toga je inicirao da se napiše pravilnik koji će služiti za prevennciju i zaštitu od seksualnog uznemiravanja studentkinja i studenata.

Pravilnik je stupio na snagu u maju, a zaposlenom za kog se utvrdi da je uznemiravao studente zabranjuje se dalja saradnja s tim studentom i može dobiti otkaz.

Kazne su predviđene i za studente koji pokušaju da zloupotrebe pravilnik, odnosno slažu da ih je profesor uznemiravao. Oni će biti suspendovani od 15 do 30 nastavnih nedelja, navodi "Blic".

Evo šta sve spada u seksualno uznemiravanja po pravilniku FPN:

  1. Neželjenje seksualne primedbe i predlozi
  2. Razni neželjeni pozivi
  3. Fizički dodiri
  4. Govor tela
  5. Emocionalno proganjanje
  6. Ponavljano neželjeno upućivanje verbalnih i fizičkih predloga polne prirode drugoj osobi
  7. Fizičko napastvovanje
  8. Ponavljano neželjeno iznošenje šala i opaski koje su polno obojene uključujući aluzije na pol i seksualnu orjentaciju
  9. Ruganje i ismevanje koje je polno obojen

Izvor: Mondo

Objavljeno: 24.7.2014.