Biolog može da predaje u školi, a master biolog - ne

Država i poslodavci ne znaju da čitaju nove fakultetske diplome, a novi zakon o visokom obrazovanju i pravilnik o listi stručnih, akademskih i naučnih zvanja dodatno je zakomplikovao situaciju. Rezultat je da profesori koji predaju u školama i po 30 godina sada to više ne mogu.

Biolog može da predaje u školi, a master biolog - ne
DIPLOME - Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Neda Mimica Dukić tako svedoči da biolog može da predaje u školi, ali master biolog ne. Problem imaju i diplomirani biolozi po starom programu koji predaju godinama, a sada moraju da dolaze na fakultet kako bi dobili potvrdu da mogu da predaju! Apsurd ide toliko daleko da ljudi samo zbog jedne crtice u nazivu zvanja više ne mogu da predaju u školama, a problem imaju i astronomi i astrofizičari.

- Ne možemo da konkurišemo za posao. Neki su u školama radili na određeno, ali kad je trebalo da dobiju stalan posao uručen im je otkaz, jer imaju nevažeće diplome - kaže jedan od diplomaca.

PMF je uputio dopis resornom ministarstvu i pokrajinskom sekretarijatu da se zvanje profesor fizike i astronomije upiše na listu zanimanja.

- Posle tri godine studiranja po tadašnjim propisima ti studenti su uzeli još jedan semestar metodike kako bi mogli da predaju u školi. Slušali su sedam semestara, a ne osam i kad je stigao novi zakon izračunato im je da imaju 180 bodova, što je bečelor nivo. Data im je mogućnost da idu na master bez nadoknade i dobiju diplomu profesora fizike - objasnila je Neda Mimica Dukić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ona je napomenula da problem imaju i biohemičari i molekularni biolozi.
- Iako školujemo izuzetan kadar, naši studenti ne mogu da se dalje usavršavaju u oblasti medicinske i kliničke biohemije. Najbolji odlaze na svetske univerzitete gde na medicinskim fakultetima dobijaju mogućnost usavršavanja bez dodatnih uslova. Iza svega stoji jak medicinski i farmaceutski lobi koji to ne dozvoljava - kaže Dukićeva.
„Ne čitaju diplome”

Dukićeva kaže i da Univerzitet ide ispred zakona. “Državne institucije nisu ispratile nove studijske programe. Iako svaka nova bolonjska diploma ima dodatak diplomi, gde se tačno vide kompetencije studenta, to niko ne gleda, a to je suština reformisanog univerziteta. Ozbiljan poslodavac će to sigurno gledati”, rekla je Dukićeva.
Izvor: 24 sata
Objavljeno: 30.7.2014.