O Mićinom doktoratu laže i novi rektor

Nikada nismo proveravali autentičnost doktorata Miće Jovanovića na Londonskoj školi ekonomije, jer taj doktorat uopšte i ne postoji.

O Mićinom doktoratu laže i novi rektor

Ovako za “Blic” u Ministarstvu prosvete komentarišu izjavu Slobodana Pajovića, novog rektora Megatrenda, da je specijalna inspekcija ovog ministarstva utvrdila kako Jovanovićev doktorat iz Londona nije plagijat.

- Inspekcija je utvrdila autentičnost doktorata koji nikada nije bio stavljen u pravni promet, te je irelevantan za položaj, status i dalju karijeru Jovanovića. Mića Jovanović više ne radi na Megatrendu već ima novo radno mesto u kompaniji “Infiniti aviejšen”, ali je i dalje vlasnik Megatrenda - rekao je Pajović na konferenciji za novinare.

U ministarstvu ne poriču da su slali inspekciju na Megatrend univerzitet, ali podvlače da se ona uopšte nije bavila doktorskim radovima i plagijatima.

- Rektor Slobodan Pajović ne govori istinu. Prosvetna inspekcija čak nema ni ovlašćenje da proverava da li je nečiji doktorski rad autentičan ili nije. Uostalom, Ministarstvo prosvete nikada se nije bavilo autentičnošću doktorskog rada Miće Jovanovića, jer taj doktorski rad ne postoji. U bazi podataka Londonske škole ekonomije i političkih nauka ne postoji doktorska teza rektora Jovanovića, ni podaci da je on tamo registrovan kao student doktorskih studija - kažu za “Blic” u Ministarstvu prosvete.

Kako saznajemo, prosvetna inspekcija obavila je vanrednu kontrolu Univerziteta Megatrend i utvrdila više nepravilnosti koje se između ostalog tiču izbora u zvanja nastavnika i dozvola za rad, a izveštaj o tome trebalo bi da bude objavljen narednih dana.

Mića Jovanović podneo je ostavku na mesto rektora u junu nakon što su srpski naučnici iz Velike Britanije osporili da je doktorirao u Londonu. Oni su tada na sajtu Peščanika objavili tekst u kojem su tvrdili da nisu uspeli da uđu u trag toj disertaciji iz 1983. Ministar prosvete Srđan Verbić tada je objavio da na Londonskoj školi ekonomije nema doktorskog rada Jovanovića i pozvao ga da podnese ostavku.

Jovanović je nakon toga izmenio sopstvenu biografiju, tvrdeći kako je zapravo doktorirao 1989. na Višoj poslovnoj školi u Londonu kod mentora Freda Sigltona (koji više nije živ), a ne kod Stivena Vuda, kako je ranije govorio.

Nezavisni ocenjivači i ne znaju da su u komisiji

Univerzitet Megatrend formirao je novu komisiju za preispitivanje doktorata ministra Nebojše Stefanovića koja ima rok od mesec i po dana da proveri da li je taj rad plagijat.
Kako je Megatrend juče pompezno najavio, reč je o nezavisnoj komisiji koju će ovoga puta činiti isključivo profesori sa državnih fakulteta. Članove komisije pak birao je niko drugi do sam Megatrend, a na pitanje “Blica” po kojim kriterijumima, novi rektor Slobodan Pajović kratko je odgovorio: “Po njihovoj stručnosti i profesionalnosti”.
Međutim, ovo bi mogla biti još jedna u nizu neistina, budući da neki od članova komisije i ne znaju da su izabrani.
- Evo, prvi put od vas čujem da je oformljena takva komisija. Niko me nije zvao povodom toga. Prvo moram da vidim o čemu se radi i ko su ostali članovi, pa ću odlučiti da li pristajem - kaže za “Blic” prof. dr Ivan Radosavljević sa FPN-a, koga je rektor Slobodan Pajović predstavio kao jednog od članova komisije.

Izvor: Blic

Objavljeno: 27.8.2014.