Usvojene izmene zakona: Rok za večite studente 2016, pet umesto šest ispitnih rokova!

Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo usvojio je u Skupštini predlog izmena Zakona o visokom obrazovanju. Ovaj Zakon naći će se sutra pred poslanicima.

Usvojene izmene zakona: Rok za večite studente 2016, pet umesto šest ispitnih rokova!

Za studente najvažnije novine koje donosi Zakon jesu budžetsko finansiranje sa ostvarenih 48 ESPB bodova, kao i produženje roka za završetak studija za studente koji studiraju po starom sistemu na školsku 2015/2016. godinu.

Uprkos studentskim zahtevima, Zakon verovatno neće predviđati šest ispitnih rokova, već pet, niti će studenti završnih godina, kao njihove kolege ranije, imati produženu godinu finansiranu iz budžeta, nakon završne godine studija.

Na današnjem zasedanju odbora profesor dr Marko Atlagić (SNS), poslanik vladajuće koalicije, istako je kao najveći problem korupciju, koja se odvija kroz komisiju za akreditaciju i zatražio je strogu primenu zakona kako bi se korupcija ubuduće sprečila.

Poslanik Vladimir Pavićević iz Nove stranke zatražio je da nove izmene Zakona obezbede princip akademske čestitosti, kako bi se sprečili plagijati, a ako to ne bude prihvaćeno da će zatražiti ostavku ministra.

Predstavnici studentskih organizacija, kao što je studentski parlament, nisu dobili poziv da prisustvuju današnjem zasedanju skupštinskog odbora.

Atlagić: "Tmušić glavni krivac za korupciju!"

Poslanik SNS Marko Atlagić optužio je načelnika prosvetne inspekcije Velibora Tmušića da je glavni krivac za korupciju u obrazovanju u Srbiji.

Izvor: Blic

Objavljeno: 3.9.2014.