Kupi moju knjigu ili padaš: Profesor podelio i uplatnice

Da bi položili ispit kod profesora Radovana Grandića na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, studenti moraju da donesu uplatnicu kojom dokazuju da su kupili njegove knjige.

Kupi moju knjigu ili padaš: Profesor podelio i uplatnice
SRAMOTA - On ne samo da studentima deli uplatnice u kabinetu, već tajno organizuje polaganje ispita i akademcima uzima brojeve mobilnih telefona.

- Ispit se ne prijavljuje regularno, već postoji osoba koju profesor zaduži da pravi spiskove studenata za polaganje. Na pismenom delu ispita studenti su dužni da profesoru ostave broj mobilnog, jer je ocenu moguće saznati isključivo preko SMS-a. Kad položimo pismeni deo, profesor nas pozove u kabinet i tamo nam da uplatnicu sa sumom koju treba da platimo - priča jedna od studentkinja.

Na uplatnici je već napisan broj računa na koji se novac uplaćuje, a namena je - kupovina knjiga.

- Profesor, navodno na osnovu bodova koje smo prethodno kod njega skupili, odredi knjige koje treba da kupimo za usmeni deo ispita. To su često udžbenici koje nemaju nikakve veze sa njegovim predmetom. On predaje teoriju vaspitanja, a meni je, recimo, dao knjigu o prevenciji narkomanije - kaže ovaj student.

Kad dođu sa uplatnicom, profesor ih, pričaju studenti, i ne sluša šta odgovaraju. Profesor Grandić ne poriče da daje uplatnice studentima i da im traži broj mobilnog telefona. Ipak, kako kaže, nikada ih ne primorava da bilo šta od toga prihvate.

- Nikada im nisam rekao da moraju da uzmu uplatnicu i da moraju da plate kako bi izašli na ispit. Telefone im uzimam da bi odmah znali koju su ocenu dobili - odgovara profesor Grandić.

Inspekcija primila prijavu protiv Grandića

DOPIS - U Republičkoj prosvetnoj inspekciji kažu da se problemom neetičkog ponašanja profesora bave etički komiteti fakulteta. Ipak, pokrajinska prosvetna inspekcija potvrdila je da je primila prijavu u vezi sa profesorom Grandićem i da će ispitati slučaj.

Izvor: 24 sata

Objavljeno: 4.9.2014.