Potpisan udžbenik bitniji od znanja

Odlasci na predavanja i vežbe, skupljanje potpisa i višenedeljno učenje nisu uvek dovoljni da bi se položio ispit. Na pojedinim fakultetima i višim strukovnim školama, neophodno je posedovati i potpisanu knjigu profesora.

Potpisan udžbenik bitniji od znanja

Studenti kažu kako na nekim fakultetima profesori traže od studenata da kupe knjigu u skriptarnici. Zatim donesu knjigu profesoru da je potpiše i upiše ih na spisak. Nekad je reč o knjigama koje koštaju i po 5.000 dinara.

Studentske organizacije kažu da ovaj problem nije rešen postojećim zakonom. Na taj način dozvoljen je ulazak u sivu zonu autonomije univerziteta.

"Profesori nemaju pravo da preporučuju koju literaturu studenti treba da kupe, već samo da preporuče knjige iz kojih se uči za ispit. Svaki fakultet je dužan da u svojoj biblioteci ima sve udžbenike koji su neophodni za polaganje ispita", objašnjava Vladan Vujić iz Studentske unije Srbije.

Preporučuju da profesore koji na ovaj način prodaju knjigu prijave predstavnicima studenata na fakultetu.

Ipak, postupak nakon ove žalbe nije jednostavan. Ide se na etički odbor fakulteta, a zatim univerziteta. Ako to ne urodi plodom, onda problem dolazi do Upravnog, pa Ustavnog suda i na kraju do suda u Strazburu.

izvor:RTS

Objavljeno: 11.9.2014.