BLOKADA Filozofskog fakulteta: Ne izlazimo dok nam ne ispune zahteve

Grupa studenata i dalje blokira Filozofski fakultet, a akedemci tvrde da neće napustiti zgradu sve dok Uprava ne ispuni njihove zahteve.

BLOKADA Filozofskog fakulteta: Ne izlazimo dok nam ne ispune zahteve

Među zahtevima su smanjenje cene prijavljivanja ispita, jednogodišnje budžetsko finansiranje apsolvenata i da se studentima koji su fakultet upisali 2006. godine dozvoli da studije završe po programu koji su upisali.

Učesnici blokade sebe nazivaju “samoorganizovanim studentskim pokretom Filozofskog fakulteta”, a preko zgrade na Studentskom trgu razapeti su transparenti na kojima, između ostalog, piše “Blokada je u toku”, “Stop pljački studenata”, “Blokada”, “Dođi na zbor”, “Vi nas ne slušate, mi vas ne puštamo” i “Izvinite, koliko košta budžet”.

Blokada Filozofskog fakulteta počela je sinoć u 18 sati, a kako navode učesnici protesta, na takvu meru su se odlučili, jer je Uprava fakulteta donela niz odluka koje je obznanila sedam dana pre početka školske godine.

Učesnici blokade jutros su u izjavama za Tanjug rekli da im se niko iz Uprave još uvek nije obratio i da očekuju više informacija u toku dana.

Dekan Filozofskog fakulteta Miloš Arsenijević je u kratkoj izjavi Tanjugu potvrdio da blokada i dalje traje, kao i da će tokom dana biti održan sastanak Uprave, nakon čega će imati više informacija.

Istovremeno, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić razgovara sa predstavnicima studenata povodom izmena Zakona o visokom obrazovanju, a od ishoda sastanka zavisiće da li će akademci organizovati protest ispred Vlade Srbije, u ponedeljak,13. oktobra.

Studenti traže šest ispitnih rokova, budžetsko finansiranje apsolventskog staža, produženje roka za završetak školovanja prvoj generaciji “bolonjaca” koji su studije upisali 2006. godine.

Izmenama Zakona o visokom obrazovanju ti zahtevi nisu rešeni pa studenti, samo mesec dana po usvajanju, traže da se donese novi zakon.

Ministar Verbić juče je rekao da Zakon o visokom obrazovanju, na koji studenti imaju zamerke, nije problem sam po sebi, nego način na koji se sprovodi.


- Studenti očigledno još od ranije imaju loše iskustvo sa implementacijom Zakona, jer znaju šta sve piše u tom propisu a nikada se ne sprovodi - rekao je Verbić Tanjugu i naveo da je i juče imao dva sastanka sa studentima o problemima u visokom obrazovanju.

Izvor: Blic

Objavljeno: 10.10.2014.