Verbić opomenuo fakultete

Praksa fakulteta da naplaćuju nešto što spada u redovne aktivnosti, poput prijave ispita je suprotna zakonu i ministarstvo je danas poslalo dopis visokoškolskim ustanovama u kojem ih podseća na to.

Verbić opomenuo fakultete

"To su predispitne aktivnosti. To su najmanje dve prijave ispita, takođe to je izrada i odbrana završnih radova, kao i upis u narednu školsku godinu i overa semestara", kazao je ministar prosvete Srđan Verbić agenciji Beta.

On je rekao da je Ministarstvo prosvete danas poslalo dopis univerzitetima u kome ih podseća da je obaveza univerziteta da donese odluku šta su redovne aktivnosti na pojedinim studijskim programima.

Na pitanje da li će fakulteti snositi sankcije ako su kršili zakon, Verbić je kazao da ministarstvo "samo podvlači da je to suprotno zakonu".

"Molimo sve visokoškolske ustanove da obrate pažnju na to da praksa nije dobra i da je protivzakonita. Jasno je da ako se praksa nastavi onda će biti posla za inspekciju", kazao je Verbić.

Verbić je rekao da u zakonu jasno piše da troškovi studiranja moraju biti transparentni i da se jasno zna pre početka studija šta se plaća, a šta ne.

"Međutim, to izgleda da nije dovoljno jasno kada dođe na teren primene. Potpuno razumem studente zašto su se bunili protiv toga. To treba pojasniti", kazao je ministar.

Govoreći o blokadi Filozofskog fakulteta i delimičnoj blokadi Fakulteta političkog nauka u Beogradu Verbić je kazao da se nada da će dopis ministarstva pomoći da studenti reše probleme koje imaju na svojim fakultetima.

Objavljeno: 14.10.2014.

Izvor: Mondo