Studenti blokirali i FPN

Nakon blokade Filozofskog fakulteta i na Fakultetu političkih nauka počela blokada nastave. Studenti tvrde da nisu naišli na pozitivan odgovor o sufinansiranju nakon pregovora sa upravom fakulteta i ministarstvom.

Studenti blokirali i FPN

Studenti će ostati u zgradi fakulteta danonoćno, dok se ne ispune zahtevi, rekla je Tanjugu Natalija Ristić, iz organizacionog tima studenata.

Glavni razlog za protest je, kako je rekla, ukidanje sufinansiranja studenata.

Uslov da se student ovog fakulteta finansira iz budžeta jeste da bude rangiran u okviru predviđene kvote ali mora da ima i prosečnu ocenu iznad 8,00 i da sakupi 60 bodova tokom jedne akademske godine, rekla je Ristić.

"U suprotnom, iz svog džepa moraće da izdvoji oko 100.000 dinara, kolika je puna visina školarine", rekla je Ristić i navela da su prethodnih godina studenti i uprava nalazili kompromisno rešenje i postojala je praksa sufinansiranja za svakoga ko ima iznad 48 bodova.

Sada, kako kaže Ristić, ta mogućnost ne postoji iako, kako tvrde studenti, fakultet ima mogućnost da finansijski podrži studente.

Akademci traže i doslednu primena bolonjskog sistema, bez proizvoljnog tumačenja u svakoj akademskoj godini.

Blokada, kako navode studenti, podrazumeva da neće biti nastave, bez blokade rada samog fakulteta.

Od prošle nedelje grupa studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu blokirala je tu institucij, tvrdeći da neće napustiti zgradu sve dok Uprava ne ispuni njihove zahteve.

Ministar Verbić je rekao ima napretka u pregovorima uprave Filozofskog fakulteta i studenata i da se nada da je taj napredak posledica dogovora danas postignutog sa SKONUS-om, koji bi trebalo da reši veliki deo problema zbog kojih su studenti blokirali taj fakultet.

Verbić je  izjavio danas da su opravdani zahtevi studenata za reformu obrazovanja, a predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Danilo Jeremić rekao da studenti mogu biti "više nego zadovoljni" zbog dogovora sa Ministarstvom prosvete.

Objavljeno: 13.10.2014.

Izvor: Mondo