Smanjene takse povećavaju školarinu?

Nedavno usvojen Zakon o visokom obrazovanju trebalo bi da unese više reda u finansije fakulteta i učini ih transparentnijim. Pored toga, nadležno ministarstvo je donelo preporuke koje usluge studenti više neće plaćati. Strahuje se da bi manje taksi značilo povećanje školarina sledeće godine.

Smanjene takse povećavaju školarinu?

Najmanje dve prijave ispita, zatim prijava, izrada i odbrana završnog rada, administrativni troškovi za upis i overu semestra – ubuduće će biti besplatni. Poneki fakulteti već poštuju tu odluku.

Milan Martić, dekan Fakulteta organizacionih nauka (FON) u Beogradu, kaže da će na tom fakultetu do dve prijave biti besplatne i za budžetske i za samofinansirajuće studente.

"Do sada su na FON-u bile tri besplatne za budžetske, a samofinansirajući su svaku plaćali. Na masteru je bilo nešto drugačije, ali od sada će to biti primenjeno na svim nivoima studija", objašnjava Martić.

Olakšice čekaju i studente u Nišu. Zoran Perić, prodekan za nastavu Elektronskog fakulteta u Nišu, kaže da svojim studentima ne naplaćuju tri izlaska na ispit.

"Takođe imamo razumevanja za tešku materijalnu situaciju, nismo godinama povećavali cene, već suprotno, neke cene smo smanjili", tvrdi Perić.

Pod okriljem autonomije – do sada je bilo prilične neujednačenosti. Ima i slučajeva da se naplaćivao čak i prijem kod dekana.

Milovan Šuvakov, savetnik ministra prosvete, to je uporedio sa plaćanjem kontrolnih i pismenih vežbi.

"Postoje fakulteti koji naplaćuju izlazak na neke ispite, dve-tri hiljade dinara na master i doktorskim studijama. Imate primere da su najbolji studeti, koji su sve u roku davali, bili na budžetu, ponegde plaćali i preko 100.000 dinara troškova", objašnjava Šuvakov.

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu kažu da su troškovi fakulteta različiti, kao i naknade koje plaća Ministarstvo.

"Oni koji su imali veće troškove i od Ministarstva dobijali manje, bili su prinuđeni da naplaćuju više od studenata. Bilo je tu i nekih troškova koji, po mišljenju većine, nisu opravdani, ali na manjem broju fakulteta", kaže Miodrag Popović, prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu.

Nove odredbe znače manje para u kasi fakulteta – pa bi posledica mogla da bude povećanje školarina sledeće godine.

"Poštenije je da student u startu zna kolika je školarina nego da ga posle sačekaju neke takse za koje i nije znao na početku studija da postoje", kaže Milovan Šuvakov.

Fakultete koji ne poštuju odluke univerziteta – čekaju kazne. Proveravaće ih prosvetni inspektori kojih za visoko obrazovanje za sada ima samo tri.

Izvor: RTS

Objavljeno: 6.11.2014.