Reagovanje na napad na dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića

Napad na dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Iliju Vujačića je ne samo napad na pojedinca već na vrednosti demokratskog društva koje negujemo.

Reagovanje na napad na dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića

Taj napad, u sred bela dana, kojem su prethodile pretnje sa kojima se prof. Vujačić suočavao, pokazuje da živimo u društvu gde niko više nije siguran. Živimo u svakodnevnici otvorenog nasilja, gde vlada moć jačeg i gde se ne preza od napada na bilo koga i bilo kada.

Profesor Ilija Vujačić je dugogodišnji saradnik Beogradske otvorene škole, izuzetan predavač i čovek. U dugogodišnjoj saradnji, mogli smo uvek da računamo na njegovu podršku a kao profesor je uvek bio principijelan, dosledan i spreman na dijalog i toleranciju. Podržavamo ga u njegovoj nameri da istraje na veoma odgovornoj poziciji na kojoj se nalazi i ne podlegne pritiscima, te istovremeno osuđujemo napad koji se desio u subotu.

Ako je bilo poznato da se prof. Ilija Vujačić suočavao sa pretnjama i pritiskom da podnese ostavku, pitamo se zašto nisu preduzete dodatne mere? Zašto kada šetamo ulicama, nema nijednog policajca kome možemo da se obratimo u slučaju ovakvih napada? Zabrinjavajuće je da ovakvi napadi postaju vesti od sekundarnog značaja i za medije i za naše društvo. Ovaj napad je upozorenje za celu univerzitetsku zajednicu koja je pozvana da štiti svoj integritet. Zato što nemamo odgovor na ova pitanja i zato što uglavnom ćutimo, zato su napadači sve drskiji i ohrabreniji. „Kada su došli po mene, nije preostao niko da se pobuni.“ Evo došli su i do naših fakulteta, i šta ćemo sad?

Beogradska otvorena škola