Savet FPN: Već dužže pritisci na dekana da se povuče

Predsednik Saveta Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković izjavio je danas da se na dekana Iliju Vujačića već duže vrše pritisci da se povuče sa te funkcije i da je napadnut zato što je posao obavljao prema visokim profesionalnim standardima.

Savet FPN: Već dužže pritisci na dekana da se povuče

- Na dekana i upravu se već duže vreme vrše pritisci da se povuče sa funkcije i ovaj napad je deo toga - rekao je Stojiljković na konferenciji za novinare održanoj na tom fakultetu.

On je rekao da Savet osudjuje spekulacije pojedinih medija, zasnovane na političkim izvorima, jer Vujačić nije nijednog kolegu označio kao nalogodavca napada, niti zna ko stoji iza napada.

Profesor Vujačić rekao je da je napadnut u subotu ujutro ispred svoje zgrade s ledja, da su ga napala dva mladića.

- Zadali su mi po dva udarca u ruke i pokušali suzavcem da me zaslepe, ali u tome nisu uspeli jer su već krenuli da beže - rekao je Vujačić.

Napadači su, kako kaže, u bekstvu poprskali suzavcem jednog očevica, jer su mislili da će ih prepoznati.

On je rekao da je mladiće video sat vremena ranije u svojoj ulici, ali da tome nije pridavao značaj.

Vujačić kaže da su pritisci na njega bili stalni i da ga je pre dva meseca kontaktirao poznanik koji mu je rekao da su kolege sa univerziteta koji su se nalazili u sličnim situacijama obično završavali u tabloidima i da se ne iznenadi ako se to i njemu desi.

Vujačić je dodao da je danas poslao demanti pojedinim medijima koji su naveli da je on kao moguće nalogodavce označio prof. Branka Vasiljevića, Slavišu Orlovića, Zvonka Gobeljića.

On kaže da je do zabune došlo jer ga je policija pitala da li je sa nekim u sporu i on pomenuo desetak imena, ali da ih nije apostrofirao kao nalogodavce.

- Nesuglasice koje sam imao sa pomenutim profesorima deo su svakodnevnih dešavanja na fakultetu - zaključio je Vujačić.

Studenti Fakulteta političkih nauka protestovali su danas ispred FPN zbog napada na dekana Iliju Vujačića i, kako kažu, sve učestalijeg nasilja na Beogradskom univerzitetu.

Okupljeni studenti poručili su da je nasilje na fakultetima izraženije više nego ikad, da je kulminiralo napadom na profesora Vujačića i zatražili da nadležni što pre otkriju odgovorne za te incidente.

Izvor: Blic

Objavljeno: 18.11.2014.