PAPRENE ŠKOLARINE U Srbiji 1.000 evra, u Nemačkoj besplatno

Studenti iz Srbije moći će da studiraju besplatno na bilo kom državnom univerzitetu u Nemačkoj, dok bi u Francuskoj morali da plate samo 200 evra.

PAPRENE ŠKOLARINE U Srbiji 1.000 evra, u Nemačkoj besplatno

Pored toga što Srbija ima najveće cene studiranja u regionu, istraživanje „Blica“ pokazalo je da su školarine skuplje čak i od mnogih u Evropi. Nemačka će za školsku 2014/15, od zimskog semestra, ukinuti školarine za osnovne studije i za strane studente. Akademac iz Srbije na studijama u Nemačkoj plaćao bi samo troškove života i pojedine takse.

- Jedino što će se plaćati na fakultetu jesu studentske takse, koje iznose od 250 do 300 evra. Ali uz to dobijate kartu za prevoz za ceo semestar. Za život treba do 1.000 evra mesečno, od čega 400 do 500 evra ide za stan - priča Vukosava Vuković (27), koja je trenutno na master studijama u Berlinu.

Treba imati u vidu i da zakonodavstvo EU dozvoljava da strani studenti (iz zemalja izvan EU) rade samo 120 dana punog radnog vremena ili 240 dana pola radnog vremena bez radne dozvole.

Studije u Francuskoj takođe su jeftinije od onih u Srbiji. Cena prosečne školarine u ovoj zemlji čak pet puta je manja od prosečne školarine u Beogradu i Novom Sadu.

- Školarine su oko 180 evra za osnovne studije, 250 evra za master i 400 za doktorske. Studenti koji imaju stipendiju ne plaćaju školarinu jer se stipendije dodeljuju po socijalnim kriterijumima. Prilikom upisa potrebno je imati i zdravstveno osiguranje. Oni koji nemaju da plate imaju besplatno osiguranje, a oni koji imaju plaćaju oko 250 evra godišnje. Do trenutka dobijanja diplome, studenti rade po nekoliko staževa, dakle dobijaju i radno (praktično) iskustvo u svojoj oblasti, imaju solidan CV i mogu biti zaposleni odmah nakon dobijanja diplome - objašnjava za „Blic“ Slađana Milutinović, doktorand na Doktorskoj školi u Grenoblu.

Školarine su, dodaje ona, niske jer Francuska postupa u skladu s međunarodnom konvencijom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koja nalaže da obrazovanje mora biti dostupno svima. Istu konvenciju potpisala je i Srbija.

- Pariz je skup, a u manjim gradovima moguće je iznajmiti sobu u studentskom domu za oko 150 evra. Polovina tog iznosa dobija se od državnog budžeta za socijalnu sigurnost, koji svim građanima ispod određenog nivoa mesečnog primanja uplaćuje određene sume za stanovanje ili život - kaže naša sagovornica.

I Beč jeftiniji

 
Studije u Austriji više nisu besplatne za građane Srbije, ali su školarine u Beču jeftinije od onih u Beogradu i Novom Sadu.
- Školarina se po semestru plaća do 450 evra. Strani studenti ne smeju da rade više od 10 sati nedeljno, a mesečna plata za takvo radno vreme je do 350 evra. Stan je 200 do 300 evra mesečno. Ko ne zna nemački, kurs košta 500 evra po nivou - priča Danijela Živković, koja studira u Beču.

Izvor: Blic

Objavljeno: 8.12.2014.