STUDENTI, VIŠE SREĆE DRUGI PUT Ovaj ispit u januaru nije niko položio

Ispit iz Kulturne istorije Srba kod profesora Mila Lompara na Filološkom fakultetu u Beogradu pre tri dana uspelo je da položi svih - nula studenata. Ovaj neverovatan skor na svom predmetu profesor Lompar pravda bez imalo ustezanja. “Očigledno nisu dovoljno učili, biće bolji u sledećem roku”, komentariše on za “24 sata”.

STUDENTI, VIŠE SREĆE DRUGI PUT Ovaj ispit u januaru nije niko položio

A da bi položili ovaj predmet kod profesora Lompara, studenti između ostalog treba da znaju stilske i tematske osobine fresaka moravske škole, osobine moravske kuće, naslov prve teorijske knjige o muzici u Srbiji, njenog autora i vreme kad se pojavila.

Ispit su 16. januara polagali studenti treće godine Filološkog fakulteta, a predmet je sa druge godine.

- Polažem ga već četvrti put. Zagarantovanu šesticu imaju samo studenti koji rade seminarski, ali kako profesor seminarski daje na bum, retko ko ugrabi priliku da ga zaista i radi. Ja sam, recimo, išla na sva predavanja, sem za Svetog Nikolu, a profesor je baš tog dana podelio teme za seminarski. Kad sam ga naknadno zamolila da radim seminarski, nije bilo ni govora da pristane - priča za “24 sata” očajna studentkinja.

"Da li je moguće da od nas 21 koji smo došli da polažemo 16. januara baš niko nije znao za prolaz", revoltirano pita ona. Profesor Milo Lompar pak mirno odgovara da je to i te kako moguće “kad studenti ne uče dovoljno”.

- Očigledno je da nisu bili spremni. Kod mene su pravila igre jasna. Studenti dobiju 12 pitanja i 45 minuta vremena da odgovore. Polovina je dovoljna za prolaz. Nema mesta subjektivnom ocenjivanju i procenama. Pitanja su iz knjige, sve je jasno, a ko smatra da je oštećen, može da se žali - odgovara profesor Lompar.

Međutim, iz uvida u test koji su studenti pokazali redakciji "24 sata", posredi nije bilo kakvih 12 pitanja. Svako od ovih pitanja ima i nekoliko potpitanja, a u skoro svakom se od studenata traži da navedu neku godinu ili datum. Na primer, trećina jednog pitanja glasi "Prvo srpsko učeno društvo zvalo se... i osnovano je ... godine."

Polovina drugog pitanja ide ovako “Navedite naslov jedne od prvih teorijskih knjiga o muzici na našem jeziku, vreme kad se pojavila i ime njenog autora".

Na pitanje drugih kolega zašto niko nije položio i kako glase pitanja na testu, jedan od studenata u šali je objasnio:

"Ko je nacrtao treću fresku sa leve strane sporednog ulaza u četvrtom manastiru u Sićevačkoj klisuri, koje godine i koju je četkicu koristio!"

Šta u slučaju slabe prolaznosti

Prema pravilima Univerziteta u Beogradu, fakultet je dužan da analizira uzroke lošeg uspeha na predmetu ako je prolaznost manja od 30 odsto na godišnjem nivou i da propiše mehanizme kojima će razrešiti taj problem. Međutim, nije poznato da je neki profesor zbog loše prolaznosti snosio sankciju veću od opomene.

Izvor: 24 sata

Objavljeno: 19.1.2015.