Više školarine traži devet fakulteta

Samo je Fakultet fizičke hemije snizio cenu studija. – Akademci protiv novih nameta

Više školarine traži devet fakulteta

Ukoliko Ministarstvo prosvete da saglasnost na predloge školarina Univerziteta u Beogradu, budući brucoši devet, od 31 fakulteta plaćaće višu cenu studija u odnosu na prošlu školsku godinu. Značajno povećanje je predložilo šest fakulteta – Šumarski sa 60.000 na 72.000 dinara (zbog terenske nastave), Fakultet bezbednosti sa 106.500 na 110.500, zatim Učiteljski fakultet sa 90.000 na 94.500 dinara, Matematički sa 120.000 na 130.000 dinara, Biološki sa 80.000 na 85.000 i Geografski fakultet sa 80.000 na 86.000 dinara.

Na dva fakulteta su poskupljenja neznatna, jer su, kako su objasnili dekani, po preporuci Ministarstva prosvete, objedinili sve takse koje su ranije studenti posebno plaćali. Tako je nova cena studija na Rudarsko – geološkom fakultetu 56.100, a bila je 55.000 dinara. Slično je i na Fakultetu organizacionih nauka, gde su studije skuplje za hiljadu dinara i sada u zavisnosti od odseka iznose 130.000 i 143.000 dinara.

Pod znakom pitanja je cena studija na Elektrotehničkom fakultetu, jer dekan, prof. dr Branko Kovačević je posle sednice Senata BU tvrdio da će školarina biti ista kao i prošle godine, dok su novinari u papirima Rektorata dobili kao predlog ovog fakulteta ipak značajno povećanje i to sa 99.000 na 108.000 i sa 223.200 (odsek za softversko inženjerstvo) na 243.500. Dekan Kovačević kaže da je ova školarina bila predložena prošle godine, ali da je stopirana i da će tako biti i ove godine.

Samo jedan fakultet na Beogradskom univerzitetu je predložio nižu školarinu u odnosu na lane i to fizička hemija na sva tri nivoa studija. To znači da će, na primer, na osnovnim studijama, budući brucoši sada plaćati 60.000 dinara godinu dana studija, ili šest hiljada manje nego u prošloj školskoj godini.

Na novinarsko pitanje šta će se dogoditi ukoliko Ministarstvo ne dozvoli povećanje školarina, prorektor za finansije dr Miodrag Popović je odgovorio da je ipak konačna odluka na savetima fakulteta.

– Većina fakulteta nije povećala školarinu, a oni koji su to uradili, zadržali su se u okvirima inflacije ili objedinjavanja takse koju su studenti već plaćali. Takođe treba reći da fakulteti godinama nisu podizali cenu studija i da školarine nisu u pravoj meri odraz cene koštanja studija, već su prilagođene studentskom džepu – izjavio je rektor prof. dr Vladimir Bumbaširević.

Studenti međutim, imaju drugačije mišljenje. Milivoje Ćorić, predsednik Studentskog parlamenta BU kaže da su akademci protiv bilo kakvog povećanja studentskih nameta, pa i školarina, koje su neprimereno visoke za njihov i standard njihovih roditelja.

Bumbaširević kandidat za rektora u drugom mandatu

Izborno veće Medicinskog fakulteta jednoglasno je danas predložilo aktuelnog rektora prof. dr Vladimira Bumbaširevića, za kandidata za prvog čoveka Univerziteta u Beogradu, izjavio je za „Politiku” prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta. Akademiku Bumbašireviću će ovo biti drugi mandat, što je uobičajena praksa u kapetan Mišinom zdanju. Na naše pitanje da li će menjati svoje dosadašnje prorektore ukoliko ponovo bude rektor, on je odgovorio da je zadovoljan svojim timom, ali da su promene moguće, jer ne mogu svi da ostanu.

Izvor: Politika

Objavljeno: 11.3.2015.