Pretučen Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete

BEOGRAD – Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov pretučen je jutros kada je krenuo na posao i trenutno se nalazi u Urgentnom centru sa povredama glave, rekao je ministar Srđan Verbić.

Pretučen Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete

Osobe sa kapuljačama i štanglama prebile su čoveka koji se sada nalazi u Urgentnom centru, svestan je, ali danas sigurno neće biti pušten kući, rekao je Verbić na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Napad na Šuvakova, kako je rekao, pokazuje koliko je proces reforme visokog obrazovanja težak, ali da to neće zaustaviti promene.

Verbić je podsetio da Šuvakov sutra treba da dobije godišnju nagradu Instituta za fiziku za doprinos nauci, a da je prošle godine bio dobitnik nagrade grada Beograda i da je „on čovek koji svim srcem radi da promeni sistem da bi budućim generacijama bilo bolje.„

Ministar je dodao i da ima mnogo moćnika i tajkuna u obrazovanju koji žele da ostvare svoje ciljeve, da budu izvan sistema i iznad zakona.

„Mogu da obećam da nas ovaj napad neće zaustaviti, ako je akreditacija do sada bila oštra, mora da bude još oštrija, ako su kriterijumi za standardizaciju nekog programa bili strogi, treba da budu još strožiji. Nemamo pravo da odustanemo,” poručio je Verbić.

Na pitanje da li zna ko je napao Šuvakova, ministar je rekao da ne zna kome se on zamerio i da će se to utvrditi u narednom periodu.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Dejan Popović istakao je da očekuje da napadači što pre budu privedeni pravdi.

„Došao je trenutak da akademska javnost stane uz ministarstvo i da ovaj slučaj bude što pre rešen”, rekao je Popović.  

Šuvakov zadržan na lečenju

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov, koji je, kako je saopštio ministar Srđan Verbić, pretučen jutros kada krenuo na posao, zadržan je na lečenju u Urgentnom centru.

Portparol Urgentog centra Aleksandra Berić rekla je Tanjugu da je pacijent primljen jutros i da je, pošto je hospitalizovan zadržan na lečenju.

Selaković: Država će sankcionisati napadače

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je apsolutno uveren da će država dati svoj maksimum da sankcioniše napadača na pomoćnika ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milovana Šuvakova.

„Ovo nisu vremena i ovo nije država u kojoj ovakve stvari smeju da se dešvaju i da se tolerišu. Ako se to dešava jednom visokom državnom službeniku na položaju, šta onda može da misli običan građanin”, upitao je Selaković.

On je, u rasrpavi u Skupštini Srbije, izrazio uverenje da će država sprečiti svako buduće takvo ponašanje prema svakom građaninu, a naročito prema onima koji drugim građanima služe za primer.

Selaković je kazao da je jutros došlo do napada na Šuvakova, kada je krenuo na posao, i da je to nešto što zaslužuje apsolutnu osudu čitave javnosti.

Ministar je dodao da je napadu na Šuvakova prethodilo što je prethodnih dana vrlo pristojno i ozbiljno govorio o neophodnim reformama u oblasti visokog obrazovanja.

Rektorski kolegijum: U najkraćem roku rasvetliti napad

Rektorski kolegijum osudio je danas, kako kažu, brutalan napad na pomoćnika ministra dr Milovana Šuvakova navodeći da od nadležnih organa očekuje da napad u najkraćem roku rasvetli i procesuira učinioce.

Rektorski kolegijum saopštava da osuđuje svaki oblik nasilja i smatra da primena sile šalje poruku društvu da se svaka vrsta konflikta može rešavati nasilnim sredstvima, što je za Univerzitet u Beogradu neprihvatljivo.

''Misija i ciljevi Univerziteta u Beogradu su da obezbedi najviše standarde u visokom obrazovanju i naučno-istraživačkom radu i u skladu sa tim snažno podržava sve mere koje nadležne institucije u zemlji sprovode u cilju unapređenja kvaliteta visokoškolskog obrazovanja'', navedeno je u saopštenju Rektorskog kolegijuma.

Izvor: Politika

Objavljeno: 07.05.2015