Granica za budžet i dalje 48 bodova

Broj ispitnih rokova ubuduće određuju fakulteti, ostaje apsolventski staž, dogovorili se studenti i ministar prosvete

Granica za budžet i dalje 48 bodova

Studenti mogu da odahnu: granica za budžet i dalje ostaje 48 bodova, a broj ispitnih rokova ubuduće će moći da bude i veći, jer će njihov broj utvrđivati fakulteti samostalno, u dogovoru sa studentskim parlamentima.

Ovo je epilog jučerašnjeg sastanka ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđana Verbića, koji očigledno ovoga puta nije hteo da dozvoli da na hiljade studenata protestuje ulicama univerzitetskih gradova, što je uobičajena slika već godinama, i predstavnika studenata.

Ovoga puta i akademci su se organizovali na vreme i umesto protesta kada počne nova akademska godina, pre deset dana pokrenuli kampanju „Potpiši za 10”, kojom su tražili izmene i donošenje zakona koji se tiču akademske populacije.

Ivana Joković iz Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) kaže za naš list da je do sada prikupljeno više od 12.000 potpisa i da je Verbić u potpunosti podržao sve zahteve studenata.

Kako je saopštilo i Ministarstvo prosvete nakon sastanka sa studentima, dogovoreno je da se izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju reguliše broj ispitnih rokova, status produžene godine (tzv. apsolventski staž) i granica za budžet. Apsolventski staž, podsetimo, omogućava svim studentima da zadrže status iz završne godine studija najduže godinu dana po isteku redovnog toka studija.

Ono što je za buduće brucoše naročito važno jeste da su prosvetne vlasti ostale pri stavu da nema povećanja cene studija, pa Ministarstvo nije dalo saglasnost za povećavanje školarina. Fakulteti su dužni da omoguće transparentnost i uvid u strukturu školarina studentima i javnosti. Sistem pravednijeg finansiranja visokog obrazovanja, predviđen strategijom, omogućiće veću pristupačnost visokog obrazovanja socijalno ugroženim studentima.

Ministarstvo je u potpunosti podržalo i zahtev studenata za uvođenje sistema integrisanih petogodišnjih studija za obrazovanje nastavnika, što je u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine, a što će biti regulisano i novim Zakonom o visokom obrazovanju.

Formirana je i radna grupa za izradu nacrta zakona o studentskom organizovanju, u čijoj će izradi učestvovati i predstavnici studenata.Takođe, Ministarstvo je planom rada za ovu godinu predvidelo rad na izradi zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, što je takođe bio jedan od zahteva studenata, u čijoj izradi će učestvovati i akademci.

U delegaciji studenata bili su predsednik i potpredsednik SKONUS-a Milan Petković i Nebojša Aleksić, Milivoje Ćorić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Milan Savić, član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje iz reda studenata, predstavnik Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Nedeljko Mišić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Kragujevcu i zamenik predsednika SKONUS-a, i Igor Graić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu.

Izvor: Politika

Objavljeno: 7.5.2015.