Skuplje studiranje: Šumarski, Matematički i ETF

Četiri fakulteta beogradskog univerziteta odustala su od poskupljenja školarina, dok su se Šumarski, Matematički i Elektrotehnički fakultet oglušili o preporuku, odnosno negativno mišljenje Ministarstva prosvete.

Skuplje studiranje: Šumarski, Matematički i ETF

Od poskupljenja su odustali i na njima će cena studiranja ostati kao i lani Fakultet za bezbednost (cena 106.500), Biološki i Geografski (po 80.000), kao i Učiteljski (ostaje 90.000), piše beogradski dnevnik "Danas".

Na Šumarskom fakultetu rešili su da njihove studije moraju da budu skuplje, pa će tako studenti godinu plaćati 72.000 dinara, umesto dosadašnjih 60.000. Poskupljenje se obrazlaže većim troškovima "pre svega terenske nastave".

Prodekan za nastavu Vesna Golubović Ćurguz kaže za "Danas" da školarina godinama nije menjana ali da je cena studiranja na tom fakultetu i dalje najmanja u okviru Beogradskog univerziteta.

Na Matematičkom fakultetu troškovi studiranja za samofinansirajuće studente su sada veći za 9.000 dinara, i iznose 129.000.

Dekan Zoran Rakić kaže da je broj takvih studenata mali, predviđeno je 91 mesto od 395 ukupno, a da najbolji i dalje studiraju besplatno. Takođe, samofinansirajući studenti koji steknu uslov da pređu na budžet dobijaju nazad trećinu školarine iz prethodne godine.

"Na Matematičkom fakultetu nastava počiva na savremenim tehnologijama, što utiče na cenu organizovanja nastave. Školarina je, pritom, samo polovina cene studiranja po studentu koji plaća država", kaže Rakić.

ETF tvrdi da nije sad poskupeo

Na elektrotehničkom fakultetu kažu da nisu sad podigli cenu već je samo sprovedena odluka Saveta iz prošle godine. Dekan Branko Kovačević kaže da je sada sprovedena odluka koja je prošle godine zamrznuta. Po njoj samofinansirajući studenti plaćaju 108.000 dinara, umesto 99.000, odnosno 243.500 umesto 223.000 na smeru Softversko inženjerstvo.

Izvor: Mondo

Objavljeno: 13.5.2015.