Univerzitet u Beogradu: Manje mesta na master i doktorskim studijama

Univerzitet u Beogradu, odlukom Vlade Srbije, imaće u školskoj 2015/16. godini isti broj budžetskih mesta na osnovim studijama kao i lane, ali će upisati manje studenata na master i doktorskim studijama, rečeno je danas na sednici Senata Univerziteta u Beogradu (UB).

Univerzitet u Beogradu: Manje mesta na master i doktorskim studijama

Na osnovnim studijama ima mesta za oko 15.000 budžetskih i samofinansirajućih studenata, međutim, broj mesta na master akademskim studijama manji je za oko 600, rečeno je na sednici.

Posebno je drastično smanjenje na Filozofskom fakultetu koji je uskraćen za 250 mesta, i na Učiteljskom, gde je 100 mastar mesta manje. To su, inače, fakulteti koji školuju nastavnička zvanja za rad u osnovnim i srednjim školama gde je potreban master nivo.


Takođe, manje je mesta i za doktorske studije, rečeno je na sednici. Traženo je 712 a dobijena 524 mesta.


Na sednici je rečeno da će Filološki fakultet prvi put ove godine moći da upiše studente na dva akreditovana programa master akademskih studija, Kultura u dijalogu (100 studenata) i programu Konferencijsko, stručno i audiovizuelno prevođenje (30 studenata).


Na sednici je izabrano pet profesora emeritusa, Dušan Ivanić (Filološki fakultet), Atanasije Jevtić (Pravoslavni bogoslovski fakultet), Aleksandar Ivić (Rudarsko-geološki) Branislav Mitrović (Arhitektonski) i Miljenko Perić (Fakultet za fizičku hemiju).

Izvor: Blic

Objavljeno: 10.6.2015.