TOP 10: Španski institut je rangirao sve svetske univerzitete, evo kako je prošla Srbija

Španski institut “Consejo Superior” koji radi u okviru Ministarstva prosvete Španije rangirao je sve državne i privatne fakultete u svetu. Među više od 20.000 visokoškolskih institucija širom planete, čak deset univerziteta iz Srbije se rangiralo na pozicijama između 478 i 10.838.

TOP 10: Španski institut je rangirao sve svetske univerzitete, evo kako je prošla Srbija

"Vebometriks rangiranje svetskih univerziteta" (Webometrics Ranking of World Universities) je najveće javno istraživačko telo u Španiji. Postoji od 2006. godine i ubraja se među prve istraživačke organizacije u Evropi ovakvog tipa.

Prilikom rangiranja primat su dali takozvanom interent prisustvu univerziteta, odnosno njihovoj vidljivosti na internetu. To je, inače, danas i jedan od glavnih načina da se studenti upoznaju sa univerzitetima i njihovim dometima. Pretpostavka autora jeste da je internet jedno od najvažnijih sredstava komunikacije. Kako navode, top univerziteti objavljuju milione stranica koje proizvode desetine odeljenja, stotine istraživačkih timova i hiljade naučnika. S tim u vezi meren je njihov uticaj i moć, kao i otvorenost i prisutnost.

Najviše mesto u Srbiji očekivano su dobili državni univerziteti sa tradicijom, u najvećim gradovima Srbije. Iznenađenje je međutim, visoka pozicioniranost pojedinih privatnih fakulteta.

Izvor: 24 sata

Objavljeno: 22.6.2015.