Studenti prevareni: Platili 3.000 evra za fakultet koji laže da ima akreditaciju

Visoka škola za modu i dizajn "Mod'Art" u Beogradu posluje bez dozvole za rad, akreditacije i već nekoliko meseci nema nikakve veze sa sedištem ove škole u Parizu zbog neisplaćenih obaveza. Studenti koji su platili 3.000 evra školarine za prošlu godinu sada ne mogu da dobiju ni potvrdu o položenim ispitima kako bi se prebacili na druge fakultete, a od direktorke ni traga ni glasa.

Studenti prevareni: Platili 3.000 evra za fakultet koji laže da ima akreditaciju

Studentkinja prve godine O. V. (19) kaže da je od početka godine dala preko 10.000 evra za školarinu i troškove stanovanja, jer nije iz Beograda, a jedini razlog zbog kog je došla jeste obećana francuska diploma. Iako "Mod'Art International" jeste imao svoju školu u Beogradu, oni od početka juna ne sarađuju, a iz Pariza su za "24 sata" potvrdili da ova škola u Beogradu nezakonito koristi njihovo ime i obećava sertifikovanu diplomu - jer je saradnja prekinuta zbog neredovnog plaćanja obaveza prema centrali početkom juna.

- Nama ništa o tome nije rekao ni direktor Milorad Vešović ni njegova ćerka Tamara Blažević, koja je trenutni direktor na fakultetu. Već dva meseca pokušamo da stupimo u kontakt sa njima, jer smo sve to saznali tek u junu, a naši radovi i potrebna dokumentacija su i dalje tamo. Ne samo što nećemo dobiti francusku diplomu kao što piše u ugovoru, nećemo dobiti ni potvrdu o završenoj prvoj godini - ističe studentkinja, koja kao i većina njenih kolega sada planira da se prebaci na drugi fakultet.

Nisu u problemu samo brucoši, već i svi oni koji su od 2013. godine do danas diplomirali, jer do dana današnjeg nisu dobili svoje diplome. Iz Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta su nam potvrdili da ova visokoobrazovna ustanova nema kareditaciju, i da je nikad nije ni imala.

- "Mod'Art" nikad nije ni podneo zahtev za akreditaciju, što možete da vidite i na našem sajtu - ističu iz Komisije.

Ni na spisku visokoškolskih ustanova kojima je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdalo dozvolu za rad nema ove visoke škole, ali ona i pored toga uspešno posluje od 2006. godine u Beogradu. Ipak, škola jeste bila ogranak priznate francuske akademije sve do ovog leta.

Direktorka Tamara Blažević se studentima već mesecima ne javlja ni na telefone ni putem mejla, a kako kaže naša sagovornica, jedna od koleginica je danas slučajno naletela na nju na fakultetu.

- Pitali smo je da li možemo da dobijemo potvrde o položenim ispitima, a ona nam je rekla da ćemo morati ponovo da platimo sve ispite, iako smo ih sve položili! To je još jedan ogroman trošak, a da bismo se prebacili na druge fakultete i nastavili sa studijama moramo da dobijemo potvrde do kraja oktobra. Međutim, direktorka nastavlja da tvrdi da škola ima francuski sertifikat - kaže studentkinja.

Ipak, u Parizu, izgleda, o tome nisu obavešteni.

- To je za sada veoma komplikovano, jer smo imali finansijkih problema sa školom u Beogradu. Oni nisu izmirili svoje obaveze prema centrali i zato smo odlučili da prekinemo saradnju sa njima u junu ove godine. Obavešteni smo da oni i dalje koriste naše ime i obećavaju diplomu, ali to nije legalno - potvrđeno nam je u centrali.

Direktorka je baš u junu prestala da se javlja studentima na telefone i putem mejla, a i zvaničan sajt škole prestao je da funkcioniše pre nekoliko dana, uz obrazloženje da je domen istekao.

- Mi sada ne znamo šta da radimo, čak smo razmišljali i o tome da ih tužimo jer su u pitanju velike pare i velika obećanja o diplomi koja je uvažena u celoj Evropi - zaključuje studentkinja.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa direktorkom, ali su svi njeni brojevi telefona poznati redakciji isključeni, a na telefon na fakultetu se niko ne javlja već danima.

Izvor: 24 sata

Objavljeno: 11.9.2015.