Gušenje softverskog smera na FTNu zarad jednog od “kompanijskih” — profesori pokrenuli peticiju protiv dekana

Odnos FTNa i velikih novosadskih IT kompanija u vlasništvu profesora kontroverzan je već neko vreme, o čemu smo i sami pre par meseci pisali. Usled novih poteza dekana ovog fakulteta, grupa od 40ak profesora sa ovog fakulteta pokrenula je peticiju.

Gušenje softverskog smera na FTNu zarad jednog od “kompanijskih” — profesori pokrenuli peticiju protiv dekana

Danas je grupa profesora i asistenata sa novosadskog FTNa uputila otvoreno pismo navodeći da dekan ovog Fakulteta prof. dr Rade Doroslavački želi da ugasi najpopularniji smer na ovom fakultetu, softversko inženjerstvo i informacione tehnologije gde se na jedno mesto prijavi više od 7 kandidata.

Razlog za smanjenje ovog smera leži u razvoju drugog studijskog programa “Primenjeno softversko inženjerstvo”, koji se neformalno naziva i “DMS smer”, jer je osmišljen u skladu sa potrebama kompanije Šnajder elektrik DMS, čiji osnivač prof. dr Dragan Popović je i redovni profesor na fakultetu.

Prema tekstu pisma, prvi korak napravljen je traženjem odlaska u penzije profesorke Zore Konjović, koja rukovodi ovim najpopularnijim smerom, ne uvaživši mišljenje departmana i poručujući pojedinim profesorima da je “pronašao zamenu za sve nastavnike sa Katedre”.

Umesto da podstiče da svi studijski programi iz IT budu jednako uspešni kao najpopularniji studijski program, dekan na ovaj način deluje protivno interesima celog Fakulteta i celokupne IT industrije po kojoj je Novi Sad prepoznatljiv.

Pozivamo zaposlene na Fakultetu, članove akademske zajednice, IT industriju i sve ostale da nas podrže u našim naporima da očuvamo obrazovanje IT stručnjaka u Novom Sadu i za Novi Sad, kao i etičke principe akademske zajednice. — Citat iz pisma

Peticiju i pismo u potpunosti možete naći na ovom linku.

Konačno prekid tišine

O situaciji na FTNu i potencijalnim malverzacijama profesorskih kompanija pisali smo još pre nekoliko meseci i moramo priznati da nije bilo nimalo jednostavno.

Naša Marija Gavrilov koja se uhvatila u koštac sa ovom značajnom temom naišla je uglavnom na zidove i trebalo joj je više od 2 meseca da dođe do svih podataka, pre svega zbog uzdržanosti skoro svih potencijalnih sagovornika koji nisu hteli da se zameraju fakultetu, dekanu i dvema najvećim kompanijama u Novom Sadu, RT-RK i DMSu. Među malim brojem onih koji su se odazvani, prof. dr Zora Konjović bila je jedna od prvih i značajno je doprinela informativnosti teksta.

Tom prilikom nam je profesorka Konjović ukazala na nekolicinu problema sa kojima se suočava Fakultet, a koji bi mogli da mu naruše kredibilitet i kvalitet studija. Među ostalim, postavilo se i pitanje: ko će ostati na FTNu ako najbolji kadar ode u privatne kompanije?

I same reakcije na tekst su bile uglavnom veoma pozitivne, ali pre svega u četiri oka. Drago nam je da je tišina o ovoj temi konačno prekinuta i što smo i sami doprineli tome. Prof. Konjović smo na kratko kontaktirali, pri čemu nam je rekla da “nije poenta da li će ona otići u penziju ili ne, već šta će se desiti sa onima koji ostaju”, posebno misleći na studente. Profesorka se za sada uzdržala od daljih komentara, ali možete da očekujete duži razgovor sa njom u narednih nekoliko dana.

Izvor: Startit.rs

Objavljeno: 28.9.2015.