Ko svetog Petra kajgana: Evo koliko košta život jednog studenta u Srbiji

Druženje, izlasci, upoznavanje novih ljudi, predavanja i osamostaljivanje. Ovo je nakada bila prva stvar na koju pomislimo kada pomislimo na studentski život. Danas nam je na odlazak na studije u veliki grad prva asocijacija - novac.

Ko svetog Petra kajgana: Evo koliko košta život jednog studenta u Srbiji

Za smeštaj, hranu, markicu za gradski prevoz, račune i udžbenike studenti će ove godine morati da izdvoje do 350 evra mesečno, odnosno celu prosečnu platu u Srbiji.

Taman što je stres oko prijemnih ispita prošao, novi je došao. Brige oko finansiranja školovanja tresu roditelje većine studenata, a posebno onih koji nisu upali na budžet, a ne žive u mestu u kom se nalazi fakultet koji su upisali. Oni, pored toga što moraju da izdvoje novac na preskupe školarine koje idu i do 243.500 dinara, nemaju pravo ni na mesto u studentskom domu, kao ni na jeftine oborke u menzi.

- Za školarinu smo prošle godine podigli kredit sa čijom otplatom uskoro završavamo. Rata nam je nešto manja od sto evra. Stan plaćamo dodatnih sto evra, za hranu je potrebno još toliko, za knjige, prijave ispita, gradski prevoz i račune često još toliko. A tu ne računam troškove za kozmetiku, odeću i obuću, kao i poneki izlazak - kaže Sanja Ilić, majka jednog studenta.

Nešto je lakše roditeljima čija deca studiraju o trošku države, posebno ako su uspeli i da se izbore za mesto u domu, jer za tri obroka u menzi i mesec dana stanovanja u domu mesečno iskeširaju oko 50 evra.

U najtežoj situaciji su studenti umetničkih fakulteta, ali i arhitekture. Bez obzira na to što ne plaćaju školarinu, sami moraju kupovati sve neophodne materijale za rad. Od raznih boja, platna, pribora za crtanje, materijala za makete... Na fakultetima ništa od ovoga ne dobijaju.

U razgovoru sa studentima arhitekture saznali smo da im za ove potrebe godišnje treba između 300 i 400 evra.

Čak 15.000 novih studenata dolazi u Beograd

Državne fakultete ove godine upislao je 35.000 brucoša. Oko 22.000 njih imaće priliku da studira o trošku države. Čak 15.000 novih studenata doći će u Beograd, njih 9.000 u Novi Sad, oko 3.000 u Niš i isto toliko u Kragujevac. Diplomu fakulteta ili visoke škole svake godine stekne 46.000 mladih. U isto vreme, oko 70.000 osoba sa diplomama traži posao, a indeks ima više od 200.000 studenata.

Izvor: 24 sata

Objavljeno: 29.9.2015.