SANU progovorio o fakultetskim plagijatima

Prepisani ili kupljeni diplomski radovi i lažni doktorati, kvazinaučni prilozi profesora, nepoštovanje etičkog kodeksa i problematični izbori u nastavnička zvanja masovna su pojava

SANU progovorio o fakultetskim plagijatima

U poslednje dve decenije na srpskim univerzitetima primetan je dramatičan porast neetičkog ponašanja. Studenti prepisuju na ispitima. Predaju diplomske radove kupljene od specijalizovanih agencija. Profesori potpisuju plagirane doktorate, a i sami plagiraju.

Fakultetska veća glasaju za unapređenje u više zvanje i onih kolega za koje znaju da su se ogrešili o profesionalnu etiku. A akademska zajednica ćuti. Ono malo zakonskih procedura koje uređuju ovu oblast niko ne primenjuje. Pa čak ni sudovi. Dokaz je afera „Indeks” koja nije dobila epilog ni posle devet godina.

Ovo je suština onoga što se moglo čuti u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), gde se prvi put javno progovorilo o konkretnim primerima neetičkog ponašanja studenata i profesora, pa i krivičnim delima, koje akademska zajednica prećutkuje, zataškava i čak i nagrađuje.

– Kodeks profesionalne etike postoji na svakom univerzitetu u Srbiji, ali se ne poštuje. O njega se oglušuju i studenti, i profesori, i fakulteti, i Ministarstvo prosvete, i Komisija za akreditaciju, i Nacionalni savet za visoko obrazovanje... Ne verujem da srpski univerziteti imaju budućnost ako se ne uhvatimo „u koštac” sa ovim problemom – rekao je akademik Dušan Teodorović, predsednik novoformiranog Odbora za univerzitetsko obrazovanje SANU.

Teodorović je, kako sam kaže, uz veliki napor prikupio informacije o neetičkom ponašanju u akademskoj zajednici. Naveo je primere naučnih radova, uglavnom profesora sa medicinske grupacije, koji su poništeni u Makedoniji i Hrvatskoj.

Pokazao je i tabelu fakulteta sa podacima koliko je njihovih profesora barem jednom objavilo rad u tzv. predatorskim časopisima (niskih kriterijuma i nekompetentnog uredništva): Fakultet organizacionih nauka 59, Fakultet tehničkih nauka 45, Tehnički fakultet u Zrenjaninu 31, Mašinski fakultet u Kraljevu 21, niški Medicinski fakultet 16...

– Trojica naših mladih kolega, ja ih zovem tri musketara, dokazali su da je u takvim časopisima moguće objaviti bukvalno bilo šta: čak su se i potpisali lažnim imenima i priložili fotografije na kojima su maskirani perikama i lažnim brkovima. Rad je oponašao naučni stil, čak je imao i grafikone, ali je sadržina bila besmislena. U fusnotama su na jednom mestu kao referentni izvor naveli čak i citat Proke Pronalazača iz „Politikinog zabavnika” – rekao je akademik Teodorović.

Zatim je kao primer „kopi-pejst” doktorata prikazao slajd jedne stranice doktorata Aleksandra Šapića, predsednika opštine Novi Beograd, odbranjenog 2012. godine na Univerzitetu Union.

Na istom slajdu je i stranica knjige Dejvida Džobera i Džefrija Lankastera o menadžmentu iz 2009.  Sadržaj je identičan, samo su jezici različiti. Podsetimo, kada je 2014. afera dospela u javnost, Šapić je odbacio tvrdnje da je njegov doktorat plagijat i izvinio se što je „nenamerno propustio da navede izvor”.

Prema rečima akademika Teodorovića, ukoliko želimo u EU, moramo da se ugledamo na praksu rešavanja ovakvih problema u evropskim akademskim institucijama, kod kojih se takođe beleži dramatičan porast plagijata, ali raste i odlučnost da se tome stane na put upotrebom softvera koji otkrivaju falsifikate.

Kao primere on je naveo poništavanje doktorskih disertacija potpredsednice Evropskog parlamenta Silvane Koh-Merin, nemačkog ministra odbrane Karla Teodora Gutenberga, jednog od članova Evropskog parlamenta...

– Plagirani doktorati moraju da budu poništeni, mora i mentoru da se poništi zvanje profesora, kao i članovima komisije koji su takav rad prihvatili. Jedna od mera mogla bi da bude i oduzimanje akreditacije fakultetu na kojem je odbranjen plagijat. A najvažnije je vaspitati nove generacije da varanje i plagiranje nije prihvatljivo – zaključio je predsednik Odbora za univerzitetsko obrazovanje SANU i pokazao kako izgledaju „bubice” i ručni satovi, moderne verzije „puškica”. Ova oprema za varanje na ispitima masovno se reklamira, kao i uredno registrovane agencije za izradu diplomskih radova.

A šta se dogodi kada neko javno progovori i krene u borbu protiv korupcije i plagijata, govorio je profesor DIF-a dr Branko Gardašević. On je i pored statusa uzbunjivača dobio otkaz, iako je otkrio aferu zbog koje je Ministarstvo prosvete poništilo nekoliko stotina indeksa Više trenerske škole DIF-a.

On je podsetio da Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta već tri godine ne rešava slučajeve plagijata koje je prijavio, a u toku je reizbor profesora na čije je prekršaje ukazao.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević najavio je da će tokom ovog meseca konačno biti usvojeni novi kodeks profesionalne etike, pravilnik o doktorskim studijama kojim se podižu kriterijumi, kao i pravilnik u vezi sa sankcionisanjem akademskog nepoštenja.

Školovanje na borskoj autobuskoj stanici

Prof. dr Živan Živković, nekadašnji dekan Tehničkog fakulteta u Boru, izneo je šokantne podatke o neakreditovanim isturenim odeljenjima raznih škola i fakulteta u tom gradu. Sedišta nekih od njih su na privatnoj autobuskoj stanici, a bilbordi na kojima se reklamiraju – u centru grada.

– Nema naselja u Srbiji sa više od 5.000 stanovnika a da nema nelegalnu školu ili fakultet. Visoka tehnička škola u Čačku ima neakreditovana odeljenja u Kladovu, Majdanpeku i u osnovnoj školi u selu Veliki Krivelj pored Bora. Jedna nelegalna privatna medicinska škola iz Vojvodine ima odeljenja u Knjaževcu i na borskoj autobuskoj stanici. Na toj istoj stanici odeljenje ima i Visoka tehnička škola iz Trstenika.

Sa takvih visokih škola i fakulteta dolaze na borski Tehnički fakultet na master i doktorske studije, u pokušaju da „operu” svoju diplomu – objašnjava dr Živković, koji je o ovakvim slučajevima podnosio prijave prosvetnoj inspekciji i Komisiji za akreditaciju. Bez rezultata.

Izvor: Politika

Objavljeno: 1.4.2016.