Vlada Vojvodine smenila direktorku Visoke poslovne škole Dragicu Tomić

Direktorka Visoke poslovne škole u Novom Sadu Dragica Tomić, smenjena je danas na sednici Vlade Vojvodine, jednoglasnom odlukom.

Vlada Vojvodine smenila direktorku Visoke poslovne škole Dragicu Tomić

Prema odluci koja je doneta, na mesto vršioca dužnosti direktora ove visoke škole postavljen je Patrik Drid, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, inače do sada predstavnik osnivača u Savetu Visoke poslovne škole.

Kako je za 021.rs potvrdio pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, Vladimir Pavlov, Vlada ovom odlukom želi da stane na put direktorki zbog dela koja je čine nedostojnom ove funkcije.

"Kao predstavnici osnivača imamo moralnu i profesionalnu dužnost i obavezu da uspostavimo zakonitost i vratimo poštovanje u ovu visokoškolsku ustanovu. Ovom odlukom vlade stavljamo do znanja da nikakvi lični porodični interesi ne mogu biti iznad javnih interesa, a visoko obrazovanje to svakako jeste u AP Vojvodini", jasan je Pavlov.

On nije mogao da precizira koji su konkretni naredni koraci koji će bračni par Tomić smeniti sa funkcija, ali je jasno, kaže Pavlov, da je ovom odlukom Pokrajinska vlada ispoštovala preporuku Agencije za borbu protiv korupcije koja je doneta decembra 2015.

"Nadamo se da će imenovani v.d. direktor svojim iskustvom uspeti da konsoliduje funkcionisanje Visoke poslovne škole i u tome će imati svu podršku Vlade Vojvodine. Ja ne smem da dozvolim da škola bude dovedena u pitanje, a sa Tomićima na čelu je svakako ugroženo funkcionisanje iste", kazao je Pavlov i podsetio da je bračni par Tomić već osporio odluke Agencije za borbu protiv korupcije kao i izveštaje Državne revizorske agencije, ali odluku Vlade Vojvodine kao najvišeg tela u Pokrajini neće moći da ospore. 

Ukoliko registracija u APR-u prođe kako treba, postoji mogućnost da Visoka poslovna škola u drugom upisnom roku dobije i budžetska sredstva, koja su im za sada, drugu godinu za redom, uskraćena zbog nezakonitog upravljanja školom.

Podsetimo, nekoliko sati pre sednice Vlade Dragica Tomić je ponovo izabrana na mesto direktora škole, po proceduri koja je odlukom Agencije dokazano nelegalna.

Bračni par Radovan i Dragica Tomić vlada Visokom poslovnom školom i smenjuje se na najvišim funkcijama već punih 16 godina. Protiv njih je do sada podneto više od 40 prekršajnih prijava. APV je Tužilaštvu podneo i krivičnu prijavu oktobra 2015. godine, ali ona do dana današnjeg nije procesuirana.

Rešenje o razrešenju Dragice Tomić stupa na snagu i postaje pravosnažno danom objave u Službenom glasniku.

Izvor: Portal 021

Datum objavljivanja: 13.4.2016.