Fakulteti troše milione na bonuse i telefone

Na spisku rashoda državnih fakulteta su i reprezentacija, službena putovanja, održavanje zgrada i komunalne usluge, oprema i usavršavanje zaposlenih, ali i sudske kazne i nagrade i stipendije

Fakulteti troše milione na bonuse i telefone

U mnogim fakultetima u Srbiji u 2014. godini isplaćivane su zaposlenima nagrade i bonusi u iznosu od nekoliko stotina hiljada dinara ili te stavke uopšte nije bilo.

Međutim, u četiri fakulteta iz Novog Sada i dva sa Beogradskog univerziteta, iznosi po ovom osnovu su milionski, a najveće iznenađenje je što to nisu oni fakulteti za koje se u javnosti obično govori da su bogati, mada i njih ima u velikoj „desetorki”. Novosadski Poljoprivredni je tako zaposlenima isplatio 52 miliona dinara, Prirodno-matematički u Novom Sadu više od 40 miliona, a na BU je najviše novca po osnovu nagrada i bonusa podelio – Filološki fakultet 35.

Veliki novac se izdvaja i za prezentaciju, plaćanje sudskih kazni, donacije i dotacije neprofitnim institucijama, službena putovanja u zemlji i inostranstvu, a ubedljivo najviši iznosi izdvajani su za plaćanje grejanja, struje, vodovoda i telefona. Najveći fakulteti (po broju zaposlenih, studenata i kvadrata), davali su i najviše novca za ove račune i iz budžeta i iz sopstvenih prihoda. Ali, moramo reći i da su oni najviše ulagali u nastavu i zaposlene.

Naime, Ministarstvo prosvete već nekoliko meseci objavljuje u okviru Otvorenih podataka razne informacije vezane za škole, fakultete i institute u Srbiji i po tome je pionir u ovom poslu u Srbiji. U prethodnom tekstu smo se bavili prihodima fakulteta, što su mnogi čitaoci u komentarima doživeli kao „napad na fakultete” i pitali zašto ne pišemo o rashodima.

Opširnije u štampanom i digitalnom izdanju Politike

Izvor: Politika

Datum objavljivanja:  20.6.2016.