Teodorović (SANU): Doktorat Malog je bezočan plagijat

Predsednik Odbora SANU za visoko obrazovanje, akademik Dušan Teodorović podsetio je da je doktorska disertacija gradonačelnika Beograda Siniše Malog "bezočan plagijat".

Teodorović (SANU): Doktorat Malog je bezočan plagijat

"Mislim da imamo tragičnu situaciju u kojoj najblaže što mogu da kažem problematična diploma šefa države, živimo u gradu u kome je gradonačelnik plagijator, javno odgovaram za ovo što govorim. To je jedan bezočan plagijat. Mi živimo u zemlji u kojoj akademska zajednica nema hrabrosti, nema moralnog integriteta da se suoči sa tim i da kaže - ne, ovo nije dozvoljeno, ovo je plagijat, ovo poništavamo. Kao što imamo pozitivne primere u mnogim drugim zemljama. U Nemačkoj na primer gde su članovima Evropskog parlamenta i te kako poništavane doktorske disertacije kad se utvrdi", rekao je Teodorović odgovarajući na pitanje "Može li Srbija bez nauke" što je tema debate održane u organizaciji fondacije Centar za demokratiju.

Učesnici današnjeg sukupa su zaključili da se u Srbiji u nauku ne ulaže dovoljno, ljudi u nauci su neorganizovani, a da Vlada nije zainteresovana da to stanje promeni. S druge strane, ističu da postoji "glad za akademskim titulama".

Akademik Teodorović je naglasio da je Srbija jedinstvena u svetu i po tome što je za predsednika skupštinskog Odbora za nauku, prosvetu, tehnološki razvoj i informaciono društvo imenovan doskorašnji verski vođa, Muamer Zukorlić.

"Ovim imenovanjem su poniženi naučnici i profesori Srbije, a predsednik Vlade je ovim stavom rekao šta misli i kakav stav ima o nauci i visokom obrazovanju. Ja ovo doživljavam kao najjeftiniju političku trgovinu", rekao je Teodorović.

Na skupu su govorili i univerzitetski profesori, direktori naučnih Instituta i naučni radnici.

Izvor: N1 

Datum objavljivanja: 28.6.2016.