Na Zukorlićevom univerzitetu sporni profesori, predmeti i diplome

Veći broj profesora stekao je diplome upravo na ovom univerzitetu koji nema akreditaciju, a ostali su strani državljani sa jednogodišnjim dozvolama za rad. – Rektor dr Suad Bećirović: Vlada u novembru prošle godine potvrdila da su naše diplome validne

Na Zukorlićevom univerzitetu sporni profesori, predmeti i diplome

Kako „Politika” nezvanično saznaje, Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO) odložio je na poslednjoj sednici odlučivanje o žalbi Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, čiji je zahtev za akreditaciju u januaru ove godine po drugi put odbila Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK). Odlučivanje je odloženo za neku od narednih sednica. To ne čudi, jer se radi o „vrućem krompiru” visokog obrazovanja, ali i politike: zato što je reč o privatnom univerzitetu na čijem je čelu Muamer Zukorlić, lider političke partije Bošnjačko-demokratska zajednica Sandžaka i novoizabrani predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje.

Na zvaničnom sajtu navedena je njegova zvanična funkcija i titula – predsjednik univerziteta: Muftija Muamer ef. Zukorlić. On je u dosadašnjim izjavama KAPK označavao kao političko, a ne ekspertsko telo, čije su odluke motivisane političkim razlozima.

U akademskoj javnosti sada se već otvoreno priča da će ovaj univerzitet sigurno dobiti akreditaciju nakon imenovanja Zukorlića – kao i da se vrši pritisak na članove NSVO da ponište odluku KAPK-a.

Opširnije u štampanom i digitalnom izdanju "Politike"

Izvor: Politika

Datum objavljivanja: 28.6.2016.